BAK-RECEPTEN


HOMEPAGE

 

Dranken

Bak recepten

Koude recepten

Warme recepten

 

Poolse zuurkoolsoep

Ingriënten:

.200 gramn mager gerookt spek
.1 uit
.2 tenen knoflook
.2 wortelen
.Stuk knolselderie
.5 dl bouillon
.500 gram zuurkool
.1’2 theelepel komijnzaad/ of .karweizaad
.3 aardappelen
.100 gram achterham

 

Bereiding:

  • spek bruinbakken ( met beetje olie)
  • ui, wortel, knoflook en knolselderie in blokjes snijden
  • bak de groente 5 minuten mee met spek
  • voeg de bouillon toe ( of water met bouillonblokje)
  • kook de groente 5 minuten gaar
  • voeg de zuurkool ( evt uitgeknepen) toe met karweizaad
  • laat 10  minuten koken
  • intussen de aardappelen in blokjes snijden en door en door gaar koken met zout.
  • Giet water af en maak er puree van ( zonder boter)
  • Snij ham in reepjes
  • Roer puree door zuurkoolsoep om te binden
  • Roer tot slot de achterham door de soep
  • Serveer direct evt met stokbrood

 

Stamppot spruiten met appel en spekjes

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 4 appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in stukken
  • 1 zak spruitjes (500 g)
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 150 ml melk
  • 50 g boter, in blokjes

 

Bereiding:

In pan met flinke bodem aardappels en appels samen in ca. 20 min. gaarkoken. Spruiten schoonmaken en halveren. In wok olie verhitten en spek in 3-4 min. knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Spruiten in spekvet 5 min. roerbakken. Scheutje water toevoegen en spruiten in nog 5 min. gaar laten worden. Spek erdoor scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper. Melk zachtjes verwarmen. Aardappels en appels afgieten en met warme melk en boter tot puree stampen. Spruiten erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en over vier borden verdelen. Lekker bij wild of stoofvlees.